Украйна влезе в топ 3 на износителите на пчелен мед

Украйна вече е на второ място по износ на пчелен мед. Това съобщи националният консултант на Организацията по прехрана и земеделие на Организацията на обединените нации (ФАО) Анна Бурка.

„Лидер сред световните износители на мед е Китай с 19% от общия износ, следван от Украйна и Аржентина с почти равен дял – по 10% всеки. По този начин през 2017 година първите три страни – износители формират около 40% от общия обем на износа”, отбеляза тя.
Почти цялото изнасяно количество от Украйна е в насипно състояние. В ценовия сегмент бившата съветска република се конкурира с Китай, Виетнам, Аржентина и Индия.

Около половината от общия обем на световния износ е бил предназначен за страните от Европейския съюз. Основните вносители са Германия – 12%, Великобритания и Франция – 6% всяка. Вторият по големина купувач на мед е САЩ – 30% от световния обем. Слез това със значително изоставане следват Япония, Китай и Саудитска Арабия.
Като цяло обемът на световната търговия с мед през последните пет години се е увеличил с 18% и е достигнал 690,3 милиона тона през 2017 г. с обща стойност от 2,37 милиарда долара, съобщава Агрозона.