Смяна на пчелната майка

Майката е необходима част от пчелното семейство. Силата на семейството зависи от нейното качество и плодовитост, зимна издръжливост, устойчивост на болести и други.

Опитните пчелари казват: лошата майка в семейството е предварително планирана загуба от пчеларя; висококачествена майка в семейството е в основата на печелившото пчеларство. Сръбските пчелари имат израза: „Каквато е майката – такова е семейството“.

1. Майката живее до пет години, но снася най-голям брой яйца през първите две години от живота. От третата година репродуктивната и функция значително намалява, в резултат на това репродукцията на потомството рязко намалява.

2. След две пълни години интензивна работа запасът на спермата в сперматогените на майката намалява със 78,7% (от 7,63 милиона на 2,08 милиона сперматозоиди), което показва необходимостта от нейната подмяна в тази възраст. Тази честота се приема от пчеларите по целия свят.

3. Семействата на пчелите с едногодишна майка събират мед с 42%, а с двугодишни – с 21% повече, отколкото с тригодишни.

4. Есенната майка снася яйца 17 дни по-дълго и 2,9 пъти повече от тригодишните майки. Така семействата с годишна майка преминават през зимата с голям брой млади пчели.

5. Семейства с тригодишна майка роят 3 пъти по-често, отколкото с едногодишни.

6. Пчелите от семейства с тригодишна матка консумират 29,1% повече храна през зимата, отколкото пчелите от семейства с млада майка.

7. В семейства с майка, по-голяма от две години, през зимата умират 3 пъти повече пчели, отколкото в семейства с млада майка.

8. С увеличаването на възрастта на майката, вероятността за нейната смърт по време на зимуване се увеличава: тригодишната майка умира 50 пъти по-често през зимата, отколкото едногодишните.

Пчелари, не забравяйте! Трябва да знаете точно възрастта и произхода на всички кралици в пчелина. Своевременната им подмяна е задължителна технологична техника за запазване на семействата, увеличаване на здравината и производителността им. Тя ви позволява да решавате големи проблеми на практическото пчеларство: значително подобрява силата и качеството на пчелните семейства в пчелина.

Препоръчително е да се сменя старите и некачествени майки преди началото на главната паша или след приключването и.