Пчелни продукти

Пчелен мед

Пчелният мед е сложен биологичен продукт от растително животински произход. Пчелите го произвеждат от нектара на растенията, които преработват, обогатяват с ензими в медовата си гушка и складират в питите. Медът съдържа около 75-80% захари – главно инвертна. В него има около 32 вида минерални елемента и микроелементи под формата на соли или в състава на органични съединения, поради което са лесно усвоими. В меда има и различни ензими – инвертаза, диастаза, малтаза, гликозооксидаза, каталаза и др., витамини B1, B2, B3, B6, H, K, C, E, провитамини A, PP, и др. Благодарение на този богат състав на пчелният мед притежава ценни хранително-диетични и лечебни качества, които са били известни на народите още от древността. Съвременната медицина препоръчва медотерапията самостоятелно или в комбинация с други медикаментозни, фототерапевтични или физиотерапевтични средства при различни стомашно-чревни, белодробни, чернодробни, жлъчни, бъбречни и сърдечни-съдови заболявания.

Восък

Пчелният восък се произвежда от четири двойки восъкоотделителни жлези на пчелите, намиращи се отвътре на последните четири коремни членчета на пчелите работнички. той преминава през ситно надупчени восъчни огледалца и при допир с въздуха се втвърдява като люспици, с които пчелите изграждат питите. Восъка предимно се използва за нуждите на пчеларите, кудето е незаменим продукт за изработка на восъчните основи.

Прополис (клей)

Той се събира от пчелите от пъпките на някои смолисти растения. С прополиса пчелите измазват вътрешността на кошера, запушват пукнатини или стесняват входа на кошера. С него те полират килийките на питите преди майката да снася яйца в тях. Прополисът съдържа смолисти вещества, етерични масла и отчасти восък, поради което има бактерицидно, анестизиращо и противовъзпалително действие.

Пчелен цветен прашец

Пчелите събират прашеца от цветовете на растенията и се използва от пчелите кърмачки за произвеждане на пчелното млечице и за приготвяне на кашица, с които хранят ларвите, майката и младите търтеи. Препоръчва се като тонизиращо средство при анемии, за укрепване на организма след боледуване. Употребата му довежда до подобряване на апетита, увеличаване на хемоглобина в кръвта. Има благотворно действие при хроничен запек, диарии, колити, гастрити, чернодробни и бъбречни заболявания, високо крявно налягане. За получаване на прашец се използват прашецоуловители. Прашеца се изсушава в проветриво помещение или сушилни, сухият прашец не трябва да е с влажност повече от 12%.

Пчелно млечице

Произвежда се от глътъчната и горночелюстната жлеза, разположена в главата на младите пчели кърмачки, със смес от млечицето на двете жлези те хранят ларвите на майки, а с млечицето на глътъчната жлеза – най-младите работнически и търтееви ларви. То съдържа 12-18% белтъци, до 15% захари, до7% мазнини, както и минерални елементи и микроелементи, витамини, глобулини, липопротеиди, ацетилохолин, биопротеин, хормоноподобни вещества, холинестераза и други ензими. Използва се по лекарско предписание при анемии, телесна слабост, лош апетит, малокръвие, безсъние, артроза, артрит, невралгии, ниско и високо кръвно налягане и пр.

Пчелна отрова

Тя е продукт на отровните жлези на пчелите. В нея се съдържат редица биологичноактивни вещества – пептиди, ензими, хистамин и др. Тя има лечебен ефект при ревматични и ревматоидни артрити, бронхиална астма, сенна хрема, невралгии, неврити и др. Лечението освен чрез пряко ужилване, се провежда и със специални лекарствени форми. Пчелната отрова се получава със специален апарат с прав пулсиращ ток (9-12 волта), който се поставя пред входа на кошера. Преминаващите пчели изпадат в шок и изпускат отрова върху стъклени плаки, по които тя изсъхва и след това се изстъргва.