Пчелари се събират в Габрово за празника Прокопий Пчелар

Събитието ще се състои на 8 и 9 юли в ЕМО “Етър”

По случай празника Св. Прокопий Пчелар, производители на мед от цялата страна, се събират в етнографския музей на открито „Етър“. Събитието ще се състои на 8 и 9 юли, като паралелно с него тече и кампания за събиране на пчеларски приспособления и уреди.

Биологичният мед с рекордно висока цена

От векове пчеларството е с традиции в българската култура, а медът е празнична и обредна храна, която се използва и в традиционната медицина. Без да изневеряват на традициите и тази година Габрово се превръща в средище на пчеларския бранш. В рамките на форума е организира кампания за събиране на пчеларски уреди и приспособления, пчеларско облекло и предпазни средства, книги, списания и снимков материал на пчелари и пчеларски сдружения, рецепти с мед за храни и лечения.

Празникът Прокопий Пчелар ще бъде отбелязан в ЕМО „Етър” с популяризиране на кампанията „На пчелите с любов”. Лекцията „Пчелата от А до Я”, ще бъде изнесена от Петя Чалъкова в събота, 8 юли, от 10:30 до 11:00 часа пред Книгопродавницата в ЕМО „Етър”. Пред публиката ще бъдат представени и филми, свързани с пчелите.

Желаещите да се включат в кампанията могат да се свържат с Георги Георгиев, уредник в ЕМО „Етър”, на телефони: 0896909881, 066 810 565.
Фермер.БГ