Подхранване с прашец и белтъчни храни в края на зимата

Със започване на яйцеснасянето през втората половина на зимата за приготвянето на млечицето с кашицата, с които хранят майката и ларвите, пчелите освен от въглехидрати (мед, захар) имат нужда от белтъчни вещества, мазнини, витамини, витамини, минерални вещества и пр., които набавят от цветния прашец.

При липса на прашец в кошерите и ако неблагоприятното време не позволява да пренасят пресен прашец от рано цъфтящите растения, пчелите са изложени на белтъчен глад. Те изразходват резервните белтъчни вещества (т.нар. мастно тяло) от своя организъм, поради което се изтощават физеологически. Това се отразява както на продължителността на техния живот, така и на устойчивостта им срещу заболяване. Такива изтощени пчели не хранят добре пилото и развитието на семейството се забавя. Толкова повече това се отнася за семействата, чиито пчели са изтощени още от есента поради късното им подхранване и преработване на голямо количество захарен сироп или са опаразитени от вароатозата. В такива семейства се излюпват и недоразвити (дефектни) пчели (т.нар. безкрилие). Ето защо, ако в склада няма запасни пити с прашец, които веднага да се дадат, пчелните семейства трябва да бъдат подхранени с кърмова маса, в която се прибавя прашец или друга белтъчна храна – извара, сухо мляко и пр.

Кърмова маса с цветен прашец. За получаване на прашец се използват бракуваните прашецови пити, които се нарязват на ивици през всеки ред килийки и след това ивиците се отръскват с ръце, за да се отдели прашецът от вощината. Понеже прашецът е сбит, първо се стрива добре или се прекарва през машинка за месо, след което се смесва с равно количество мед, разтопен на водна баня. Медо – прашецовата смес се размива с 20 – 30% вода, в която се разтваря по 0,1 – 0,2 г сол за всеки килограм от сместа. След това се омесва добре с 5 – 6 части пудра захар, за да стане полутвърдо тесто. От така приготвената кърмова маса се правят питки по 0,5 – 0,8 кг в полиетиленови пликове, които се нарязват отдолу и се поставят предварително затоплени над пчелното кълбо.
За приготвяне на по – голямо количество кърмова маса, пчеларят трябва да си подготви медо – прашецова смес още от предишната година. Или да използва прашец събран с прашецоуловители и съхранен при температура не по – ниска от 0 С.
В ранна пролет пресен прашец може да се събере от ресите на леската. Ресите се обират непосредствено преди разпукването им и се поставят в тава на топло. След няколко дни те се разпукват, отръскват се и прашецът се пресява и използва по описания начин.
Ако в пчелина има заразна болест, подхранването не бива да става с кърмова смес, приготвена от мед или прашец, събрани от болния пчелин, защото по този начин болестта лесно ще се разпространи по други семейства.
Кърмова маса с извара. Изварата трябва да бъде прясна или слабо осолена, мека, без дъх и приятна на вкус. Най – подходяща е суроватъчната извара, добита чрез загряване на суроватката, която се получава от подсирването на краве или на овче мляко за приготвяне на сирена и кашкавал. В тази извара се съдържат простите белтъци на млякото – албумини и глобулини, които по – лесно се усвояват. При липса на суроватъчна извара може да се използва и извара, получена от обезмаслено мляко, която се произвежда в голямо количество и най – често се продава в магазините като диетична или слабо осолена.
За приготвяне на кърмова маса изварата се смесва добре с равно количество разтопен мед, след което към сместа се прибавя 6 – 7 части пудра захар и се смесва до полутвърдо тесто. За приготвяне на големи количества кърмова маса, може да се използва тестомелачна машина. От готовата кърмова маса се правят питки, които се дават на семействата по описания начин. Ако пчелното кълбо е близо до отвора на покривката, кърмовата маса се поставя в хранилката, която се захлупва върху отвора.
Пчелите много охотно поемат дадената храна и подхранването може да бъде повторено след 10 – 15 дни. При липса на мед или ако в пчелина има болести, кърмовата маса може да бъде приготвена само от извара и пудра захар, тя по – бавно се взима от пчелите. За да не засъхнат, питките трябва да бъдат по – меки и да се покриват отгоре с полиетилен или да се поставят в полиетиленови пликове, нарязани отдолу.
Изварата е леснодостъпна и евтина лесноусвоима белтъчна храна, която съдържа необходимите за пчелния организъм аминокиселини, мазнини, минерални вещества и пр. От проведените в Опитната станция по пчеларство (Л. Радоев) опити за подхранване с извара в кърмова маса, а след това в захарен сироп е установено, че тя може да допълни недостига на цветен прашец. Подхранваните с извара опитни семейства са се развили добре и са имали за главната паша в повече 20% пчели и 25% пило, като са дали 26% мед и 21% восък в повече в сравнение с контролните семейства, подхранвани без прибавка на извара. Пчелите на опитните семейства са били по едри, по – тежки и с по – дълги хоботчета. Подхранването с извара се праактикува от много пчелари в страната с добър резултат, особено в райони с ранна паша (акация, еспарзета, репко и др.), където пчелните семейства трябва бързо да се развият, а няма достатъчно прашец в ранна пролет. Положителните резултати от подхранването с извара бяха подтвърдени и при производственото изпитване, проведено в пчеларското предприятие в Сливен, където тя даде по – добри резултати в сравнение с подхранването с хидропрот.
Кърмова маса със сухо мляко. Приготвя се, като 1 част сухо мляко (обезмаслено), размито във вода, се смесва с 3 части разтопен мед и сместа се омесва на тесто с около 6 части пудра захар. Дава се за храна по описания начин. По пчеларските магазини се предлага захарно – белтъчна храна, приготвена от захар, хидропрот и сухо обезмаслено мляко или други съставки.
За подсилване на ефекта в кърмовата маса може да се прибави като стимулатор микроелементът кобалт. На 1 кг кърмова маса се прибавя 38 мг кобалтов хлорид, който се разтварят в малко вода. Гнездата на подхранваните пчелни семейства трябва да бъдат стеснени и затоплени.
Източник: „Календарен справочник по пчеларство” на Л.Радоев…