Най-възрастният пчелар стана на 103 г.

103-годишният Александър Николов (в средата) получи торта за рождения си ден от зам. председателя на дружество „Акация 1899” инж. Любомир Герев и секретаря Панчо Панчев

Александър Николов има 17 внуци и правнуци, през живота си не е палил цигара и не е пил алкохол

Най-възрастният пчелар от Пловдив стана на 103 г. Александър Николов се радва на 17 наследници – внуци и правнуци, а през живота си не е близвал алкохол и не е докосвал цигара. И в момента дядо Сашо или Сандо, както го наричат най-близките му, изкачва сам 72-те стъпала до апартамента си в Пловдив. По повод рождения му ден на 12 юли т.г. приятелите му от пчеларското дружество „Акация 1899” му подариха торта.

„Никога не съм палил цигара. Продавал съм ги, но никога не съм посегнал да запаля. Не съм преяждал. Обичал съм труда и работата”, казва рецептата си за дълголетие доайенът на пчеларите у нас и почетен председател на „Акация 1899”. Вече девета година Александър Николов обядва, закусва и вечеря почти с еднакво меню. Не се лишава от нищо. Хапва си това, което обича и което му е вкусно, но и същевременно не преяжда и щади стомаха си, за да бъде в добра физическа кондиция. Така например закуската му всяка сутрин е ябълка с мед, орехова ядка и малко сирене. След това си прави една чаена чаша млечно кафе, както самият той го нарича. И дава рецептата за своето млечно кафе – 3 части прясно мляко и 1 част вода, които изпива с 3 бисквити.

На обяд предпочита порция пилешка супа от близък ресторант, а допълнително си хапва бекон или шницел. За вечеря изяжда 5-6 хапки тахан халва и 1 купичка мляко с ориз. А ако още е гладен си дояжда с няколко лъжици кисело мляко. Казва, че 30 години е страдал от язва, а организмът му се е преборил с болестта, защото никога не е пушил. Арестуван е на два пъти през живота си и е лежал в затвора заради политическите си убеждения.

„Много пъти съм умирал и съм оживявал. През 1934 г., като ме арестуваха и ме вкараха в затвора, много ме биха”, разказва дядо Сашо за първите си арест и затвор. Тогава бил на 22 години и бил войник. Осъдили го заради комунистическа дейност в казармата и бил обявен за враг на царя и отечеството. Получил 8 години и 4 месеца затвор, но заради амнистия, бил пуснат по-рано, през 1936г. Заминал за София, където станал сладкар и там се запознал с Никола Вапцаров. Втори път бил съден през 1941г., когато получил 15 години затвор, отново по политически причини. На 8 септември 1944г. бил освободен. Постъпил в армията, където се пенсионирал като подполковник и се захванал с пчеларство.
monitor.bg