Лофант

(Lophanthus Anisatus Benth)
Лофанта е многогодишно, сухо устойчиво, студоустойчиво, слънцелюбиво, притежаващо уникални медоносни и лечебни свойства растение. Достига до два метра височина и цъфти почти три месеца.

Стъблото му е изправено, силно разклонено и облистено. Листата му са едри, достигащи дължина до 10 см, а на ширина до 4,5 см. Цъфти с бели дребни цветчета, събрани в класовидни съцветия, достигащи дължина до 20 см.
Семената му са ситни, заоблено продълговати, тъмно кафяви, запазващи кълняемостта си до 2 години.
Семената се засаждат в малки сандъчета на дълбочина 0,5 см .Поникват 5-6 дена след засаждането. На открито се засаждат едва когато се установи трайно затопляне на времето- края на април.
Разсада се засажда на редове, като разстоянието от ред до ред трябва да е 60 – 70 см, а от растение до растение 25-30 см. По време на вегетацията трябва да не се допуска заплевяване, да се полива при силно засушаване, а след дъжд или поливане, почвата се разрохква.
При ранно отгледан при оранжерийни условия разсад и засаден при благоприятни метеорологични условия, растенията започват да цъфтят около средата на месец юни. Интензивно продължават да цъфтят до края на месец август.
Лофантът се размножава основно чрез семена.
Лофанта е прекрасен медонос, медопродуктивността, на който надвишава 400 кг от хектар. Пчелите охотно посещават растенията, а полученият от ЛОФАНТ мед има много приятен аромат и ценни лечебни свойства.
Растението ЛОФАНТ действително притежава уникални лечебни свойства, затова се счита за символ на младостта и красотата. Той понижава кръвното налягане, регулира обмяната на веществата, прочиства кръвта, унищожава болестотворните микроби.
За съжаление ЛОФАНТ е непознато растение на българските пчелари. А по своите медоносни качества не отстъпва на фацелията, а освен това е и ценна билка.
В тибетската медицина наземната част на лофанта се използва като общо укрепващо и забавящо стареенето средство, а също и при гастрити, функционално разстройство на жлъчката, хепатити, действа благоприятно при лечението на пострадали от радиация.