Италия ще използва меда за анализ на въздуха

Съвместна инициатива на пчелари и карабинери в Италия постави началото на проект, в който пчелите имат основна роля за по-доброто разбиране и контрол на замърсяването на въздуха в столицата Рим. 15 малки кошера вече са „настанени“ върху покрива на сградата, която приютява италианската Федерация на пчеларите в самия център на Рим. „Този проект ще помага не само за събирането на данни в интерес на науката, но и за следенето на нивата на замърсяване с фини прахови частици, тежки метали, микропластмаса“, разказва Рафаеле Чироне, президент на пчеларската федерация. На височина 30 м, само на няколко крачки от кошерите, са поставени измервателни инструменти, чието предназначение е да отчитат качеството на въздуха.

Пчелите ще „съдействат“ с произведения от тях мед, който периодично ще бъде изследван. Направените анализи на меда ще бъдат сравнявани с данните от инструментите, измерващи замърсяването на въздуха.В рамките на проекта общо дузина покриви в центъра на Рим ще се сдобият с кошери и измервателни инструменти. Сред тях е и покривът на сграда на горските карабинери. Целта е да бъдат поставени 20 кошера за бионаблюдение в Рим“, казва карабинерът Давиде де Лаурентис, който нарича пчелите „стражи на природата“.Инициативата може да намери приложение и в други големи градове в Италия, които от години са изправени пред проблема със замърсяването на въздуха от ежедневния автомобилен трафик.

Връзка между пчелните семейста и автомобилната индустрия беше направена и от производителя гигант Porsche. В завода на компанията в Лайпциг „работят“1 500 000 необикновени служители, на които е възложен проектът Turbienchen (от немски – „малка турбина“). Те обаче не моделират нов спортен автомобил, а дейността им е насочена към производството на липов мед.Миналата година германският автомобилен производител реши да направи експеримент и пусна партида мед Turbienchen, която включваше 400 кг от продукта. Цялата партида беше разграбена само за няколко дни. Поради това. Porsche реши да увеличи производството и „нае“ 1 500 000 пчели.

През настоящата година компанията планира да пусне най-малко един тон мед. „Турбомедът“ обаче може да бъде купен само от потенциални клиенти и собственици на спортни автомобили на бранда, а продажбата се извършва във фирмения магазин в завода. С пускането на меда Turbienchen, Porsche не само осигурява допълнителни приходи, но и запазва популацията на немските пчели, които са защитени от държавата поради заплахата от изчезване. В специална зона на завода в Лайпциг също така живеят 75 бизона и 27 диви коне. Eвропейският съюз забрани употребата на най-широко използваните инсектициди в света, съобщават световните агенции. Ограничението важи за всички полета на открито в страните членки. Причината за тази сериозна рестрикция е голямата опасност, която представляват тези химикали за пчелите.

Грижа и съпричастност към новите стражи на природата не липсва и от страна на официалните институции. През пролетта Европейският съюз издаде пълна забрана на използване под открито небе на три субстанции – имидаклоприд (разработен от Bayer Crop Science), клотианидин (разработен от Takeda и Bayer Crop Science) и тиаметоксам на Syngenta. Новата регулация да влезе в сила до края на годината. Сегашното решение разширява вече съществуващите ограничения, приети през 2013 г. Тогава ЕС предпочете частичната забрана на употребата на три химически вещества от този клас – имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам, чието използване е главен фактор за катастрофалното намаляване на пчелната популация. Пчелите са жизнено важни за глобалното производство на храни, тъй като опрашват три четвърти от всички култури. Силно намаляващият брой на опрашващите насекоми в последните години се дължи именно на широко разпространената употреба на пестициди.

Гласуването по предложението в Брюксел беше отлагано на няколко пъти, тъй като държавите членки бяха разделени по отношение на решението. В крайна сметка то беше прието с квалифицирано мнозинство от депутатите в Европейския парламента. Ходът за това решение беше ускорен след доклад на Европейския орган по безопасност на храните, според който неоникотиноидите представляват заплаха за много пчели, без значение къде и как се използват на открито.От Брюксел продължават да работят активно и дори предлагат повишена субсидия за пчеларите през следващия програмен период.Идеята е парите да бъдат увеличени от 36 млн. евро на 60 млн. евро годишно за периода 2021 – 2027 г.

На практика, у нас регистрираните като земеделски стопани пчелари, и другите, които не са регистрирани, еднакво опрашват земеделските култури с пчелите си. Как ще бъде разпределена повишената субсидия за националните пчеларски програми за периода 2021 – 2027 г. ще трябва да реши държавата, обясни пред икономическата телевизия „Блумбърг“

председателят на Обединен пчеларски съюз Михаил Михайлов.

През месец юли на среща в София са обсъдени новите аспекти на общата селскостопанската политика през новия програмен период и идеята със 70% да се увеличи подкрепата за пчеларството. На този етап обаче, това остава само предложение. „Нас ни интересува под каква форма ще бъдат предоставени тези средства – идеята е това да стане чрез подкрепа на пчелоопрашване и екосистемни услуги. Опрашването на културите е естествената дейност на пчелите, за които досега не получаваме средства. Има програми за субсидиране на пчеларите, но там принципът е друг, средствата се възстановяват, след като вече са инвестирани“, обяснява още Михайлов.„Сред най-сериозните проблеми, които обсъждат пчеларите, произтичат от ниските количества на стоков мед, годината не е медоносна, количествата на места са под критичен минимум, а това поставя в риск отглеждането на пчели, отразява се на реинвестирането от готова продукция“, посочва още пчеларят.
agrozona.bg