До няколко години може да нямаме пчеларство

Няма никакъв контрол върху пръскането с пестициди в земеделието, с които тровят насекомите, казва пчеларят от плевенското с. Биволаре

Димитър Николов е 43-годишен пчелар от с. Биволаре, община Долна Митрополия, област Плевен. Заедно с баща си от 30 г. се занимават с пчеларство. След известно прекъсване, заради пребиваване в чужбина, вече шеста година е земеделски производител, който си вади хляба с пчеларство. В този район се произвежда основно акациев мед, слънчогледов и билков мед, и доста по-рядко липов – по веднъж на 5-6 години. Заради срива на изкупните цени у нас от няколко години изнася мед в чужбина. Заради зачестилите през последните години отравяния на пчелите обаче се оказва в положение да не може да изпълнява договорите си. С баща си се грижат за два пчелина. Неговият е извън селото и е имал 127 кошера. След последното голямо натравяне през тази година обаче са му останали около 100 кошера.

“Българският мед загуби добрата си слава заради смесването му с некачествен от чужбина”

Николов, както и много други пчелари от България се включват в общоевропейска инициатива за опазване на пчелите, която започна в края на ноември. Отравянето на пчелите през последните години се превърна в тревожна тема, не само за българските пчелари, но и за цяла Европа. Гражданската инициатива за спасяването на пчелите настоява ЕК да предложи законодателни промени, с които да се премахне използването на синтетични пестициди.

Сред исканията им е Европейската комисия да внесе законодателни предложения за забрана на използването на синтетичните пестициди до 2035 г. А първоначално – намаляването им в земеделието на ЕС с 80 на сто до 2030 г. Организаторите на гражданската инициатива трябва да съберат минимум 1 милион подписа за една година от поне 7 държави членки, като България трябва да събере поне 15 хиляди подписа. Това става на сайта: www.daspasimpchelite.eu. Друго тяхно искане е да се възстановят местообитанията в земеделските райони. Също така настояват земеделските стопани да бъдат подкрепени в прехода към агроекология, биоземеделие и устойчиви земеделски стопанства.

– Какво ви накара да се включите в общоевропейската кампания за опазване на пчелите?

– Ние от години се борим най-после да спре отравянето на пчелите с неоникотиноиди, защото иначе до няколко години пчеларството ще изчезне. Не само у нас, но и в целия Европейски съюз. А това е катастрофално. Положението вече е много тревожно. У нас пчеларите страдат – при нас конкретно вече четвърта година. През тази година имахме пет отравяния на пчелите от земеделците. А държавата я няма никаква. Няма никакъв контрол на пръсканията – нито от Националната служба за растителна защита, нито от държавата.

– Оплаквания за отровени пчели вследствие пръскания има от много райони в страната и през тази година. Държавата обаче декларира, че е взела по-строги мерки, включително със завишаване на санкциите в наредбата за опазване на пчелите при провеждането на пръскания срещу вредители.

– Да, но това продължава да се случва. Просто не спира. Когато през тази година започнаха масовите отравяния, забраниха изобщо пръсканията със самолети. Но заради вредител в царевицата, се оказа, че цяло лято ръсиха. Пчеларите нямаха уведомителни писма кога ще се пръска. А става въпрос за забранени в ЕС вещества. В момента няколко пчелари водим дела срещу пръскането, заради което ни измряха пчелите. Търсим и свидетели, защото обжалват акта на “Растителна защита”.

– Много пчелари дори не стигат до съд, защото всички изследвания, на базата на които се правят доказателства, трябва да платят сами, а нямат тази финансова възможност.

– Точно така е. 840 лв. излиза изследването на една пчелна и една растителна проба, които ние сме принудени да платим, за да докажем с какво пръскат. Това е така, защото няма национална лицензирана лаборатория, която да обработва пробите. И сме принудени да ги изпращаме в частна лаборатория в Пловдив.

– Какви са загубите ви?

– Тази година заради отравянето на пчелите загубих 27 пчелни семейства. Пчелинът тази година работи на загуба. Заради договори, които трябваше да изпълнявам, но не успях. Казано просто, когато нямаш приходи, имаш само загуби. И за тази загуба, на която работихме заради изтравянето на пчелите, държавата ни обезщети само по 50 лв. на пчелно семейство. Това просто не трябва да се случва. Нали парите идват и от нашите данъци. Вместо да принудят нарушителят да спре да ни трови пчелите, те дадоха по 50 лв.

– Какво е решението на този проблем, защото пчелари в цялата страна страдат.

– Проблемът е, че няма никакъв контрол. Закони има, но наредба 13 на МЗХГ не се спазва, както и няма контрол от “Растителна защита”. А трябва да започнем от там, че тези отрови нелегално се внасят у нас от Турция. Това го знаят всички, но контрол няма в цялата държава.

– Казвате, че обезщетенията са малки. Подпомагането за пчеларите също е малко. Сякаш пчеларите сте забравени от държавата.

– Държавата не обръща никакво внимание на пчеларите. Създадоха се и прекалено много браншови организации. А трябва да сме обединени.

– На какви цени се изкупува у нас килограм мед?

– Изкупната цена варира между 3-3,50 лв. за килограм “Букет” или слънчогледов мед, която е много ниска. А цената на дребно може да стигне до 15 лв. Цената на едро за износ е около 5 лв. за килограм. За съжаление обаче българският мед, който иначе имаше много добра слава, заради високото си качество, вече не се желае много. Защото го смесват с мед от Украйна и Китай и така качеството се понижава. В Европа много хора започнаха да се отказват от българския мед. За съжаление той загуби доброто си име на международния пазар.

– Освен по-сериозно подпомагане, пчеларите от години настояват да се заплаща за опрашването.

– Отдавна се иска в пчеларския бранш да има плащане за опрашването. Това го има в Европа, но тук, в България, в момента няма как да се случи. Земеделските производители имат голяма полза от опрашването. И смятам, че такова подпомагане, такова плащане трябва да има. Но трябва всичките пари да бъдат насочвани към пчеларите, а не към земеделците, което не е правилно.

– На последния голям пчеларски протест бе поискано да се криминализира отравянето на пчелите.

– Пчеларите искаме и това да стане факт. Но отново казвам, че съм скептик това да се случи в нашата държава. Има едно противоречие. Например земеделци получават пари за агроекология, а същевременно тровят пчелите с пестициди. При нас например имаше четири поредни години с отравяния, като само тази година това се случи пет пъти.

– Как се виждате в близките години?

– Ако нещата продължат в същия дух, до две години няма да има пчеларство в България. Специално в нашия район съм сигурен, че няма да остане нито едно пчелно семейство. Тази година съм изхвърлил 10 чувала с умрели пчели само от моя пчелин. Това е безумие. Силно притеснен съм за бъдещето на пчеларството у нас.
Източник:duma.bg