Добив на пчелен мед

Центрофуга

Представлява голям цилиндър, изработен от поцинкована ламарина. Отдолу е плътно затворен с конусовидно дъно. В долния край има кранче, през което изтича медът. През средата минава ос, към която са прекрепени касетките, където се слагат питите. Към оста са прикрепени система от зъбни колела и ръкохватка за завъртане на центрофугата. В следствие на центробежната сила, получена при въртенето, медът излиза от килийките. Центрофугите се делят на хордиални и радиални. При хордиалните касетките заемат положението на хорда. У нас най разпространени са с 4 касетки за плодникови пити. Радиалните са големи и побират от 28 до 60 пити. Привеждат се в движение с помоща на механичен двигател.

Вана за разпечатване на пити

Вилица за разпечатване на пити

Използва се за отстраняване на капачетата на килийките на запечатаната пита. Често намира приложение и през пролетта, когато при първите прегледи е много важно да се разпечатат участъците от питите, в които медът е кристализирал и пчелите не са могли да го използват.

Цедка

За да се получи чист мед, още при центрофугирането му той се прецежда през цедка за мед. Тя се окачва на кранчето на центрофугата или се поставя на съда, така преминава през цедката и от нея в съда за мед.

Пчеларски нож

Служи за изрязване (разпечатване) на капачките на запечатания мед. Той трябва да е тънък и добре изострен от двете страни. Използват се също и електрически, парни ножове и вилици за разпечатване.

Матуратор за мед

В него временно се складира медът веднага след центрофугирането, в който се пречистват най-малките частици, които не са задържани от филтъра. Товa пречистване е възможнo благодарение на голямата разлика в тежестта на меда и парченцата восък. Остатъците се издигат на повърхността заедно с множество малки балончета въздух, образувани по време на центрофугирането.

Валяк за разпечатване

Валякът се използва за разпечатване на пити при добив на мед също така за разпечатване на пити при подхранване.