Добивът на пчелен мед в България е паднал с 60% през 2018 г.

Добивът на пчелен мед в България през тази година е паднал с 60%. Причината са както продължителните валежи през годината, така и драстичното увеличаване на смъртността сред пчелите заради използваните в земеделието пестициди, забранени в ЕС.

Докато през предходни години страната ни е изнасяла между 12 и 15 хил. тона мед, през 2018 г. са изнесени 7-8 хил. тона, каза пред БНР Николай Куменов, председател на Федерацията на българските пчелари.

По думите му обаче пчеларите не са получили помощ от държавата по схемата „де минимис“, която се дава при неблагоприятна година. „Министърът на земеделието се обоснова с факта, че Българската агенция по безопасност на храните е регистрирала много малка смъртност”, каза Куменов.

Според него разминаването между реалните данни за смъртността сред пчелите и регистрираните от БАБХ показатели се дължи на факта, че някои пчелари заради голямата бюрокрация не регистрират всяка една смъртност на пчелно семейство.

Пчеларите са изпратили до земеделското министерство протестна декларация, в която искат да им се плащат по 60 евро годишно за опрашването на всяко регистрирано пчелно семейство. Изисква се също да се криминализира нерегламентираното третиране на земеделските култури и да се следи по-добре нелегалният внос в България на забранени пестициди. За 10 декември е насрочен национален протест на пчеларите.
economic.bg