Две причини за умирането на пчелите

Употребата на неоникотиноиди е една от тях

Канадски, британски и германски учени в първото мащабно общоевропейско изследване потвърдиха, че неоникотиноидите влияят
отрицателно върху популацията на пчелите, пише agroxxi.ru.
В първото изследвате учените са наблюдавали три вида пчели, обитаващи райони, в които се отглеждат маслодайни култури, обработени с неоникотиноиди.

Оказало се, че числеността на популациите с насекоми рязко се понижила в Унгария и Великобритания, но не и в Германия (заради достъпа на насекомите до широк спектър от цъфтящи растения). Във всички три страни се е наблюдавало понижаване на репродуктивните възможности на пчелите.

Във второто изследване учените са наблюдавали канадски пчели, обитаващи райони в непосредствена близост до царевични полета, обработени с инсектициди. Оказало се, че средната продължителност на работните пчели в дадените райони е била по-ниска от нормата. Съкратена била и числеността на пчелите-майки в семействата.

Общо учените са наблюдавали пчели, които обитават или се намират близо до земеделски земи с обща площ 2000 ха. Експертите отбелязват, че в деградацията на популациите на пчели участват няколко фактора.

Използването на неоникотиноидите е един от тях.

Проучването е финансирано от компании, които произвеждат инсектициди, като резултатите се интерпретират от независими експерти.
Пчелите са важни за опрашването на растенията. Само в САЩ насекомите опрашват до четвърт от всички селскостопански култури. Съответният пазар на услуги в страната се оценява на 10-15 млрд. долара годишно.

Друга причина за умирането на пчелите според учените е световната търговия с насекоми, която води до разпространението на кърлежи-паразити Varroa destructor.
Фермер.БГ