Април

Климатични особености
През април средните месечни температури се повишават бързо, като за отделните райони на страната са между 8 и 14°C. Абсолютните максимални температури достигат 24 – 25 °C, а абсолютните минимални са от -3 до -4.
Валежите средно за месеца са 40 – 60 л/кв.м,
Фенологичен календар
Цъфтят всички овощни видове – слива, праскова, круша, череша, вишня, ябълка, орех, касис и др.
горските видове – върби, тополи явор, ясен, бук, бреза, конски кестен, трънка, сибирска акация; украсните растения – японска дюля, люляк; тревните растения – съсънка, мъртва коприва, лепка, глухарче, великденче и др.
Състояние на пчелните семейства
Развитието на семействата върви с най-усилен темп. Пилото бързо се увеличава и при силните семейства то е 5-7 пити, заемащо почти целите пити. Появява се и първото търтиево пило. Условията са благоприятни за восъкоотделяне, което се вижда по удължаването и побеляването на стените на килийките в горната част на питите, където пчелите образуват широки венци с пресен нектар около пилото.
Работа на пчеларя
Април е един от месеците, през които трудът на пчеларя е най-интензивен. Ако главният пролетен преглед не е извършен през март, той трябва да се извърши в началото на април. Полагат се грижи за безпрепятствено развитие на пчелните семейства, като гнездата според нуждата се разширяват, което трябва да става внимателно, тъй като настъпват възвратни застудявания и пилото може да се простуди и да заболее от европейски гнилец. Разпечатва се старият мед по питите и пчелите се подхранват подбудително със захарен сироп, в който се прибавя белтъчна храна.
Може да се поставят восъчни основи за градене за обновяване на гнездото. Поставя се строителна рамка за производство на восък и борба с вароатозата. Вземат се мерки против отглеждането на търтеи и срещу изпадането на силните семейства в роево състояние.

Понякога въпреки положените грижи през пролетта, някои слаби семейства не се развиват добре, поради некачествена майка, то те трябва да се обединят по 2-3 в едно силно семейство. 2-3 часа преди присъединяването майките им се унищожават, кошера се напръсква с разтвор на ракия, лавандула, маточина и др. След това на обединеното семейство се дава качествена запасна майка от добър произход, която поставяме в клетка. Така се създава средно по сила семейство, което ще успее да се развие добре и да използва главната паша. Ако не се обединят, слабите семейства ще ангажират много време и труд на пчеларя. Те няма да могат да се развият за главната паша. За възстановяване на броя им, по-късно в подходящо време се създават необходимите нови семейства.