Албиция

Албицията със своите нежни, двойноперести листа и особено хубави, мъхести розови цветове е много красиво алейно и паркова дърво.
Албиция (Albizia julibrissin), известна още като “копринено дърво”. Произлиза от Азия и е широко разпространена в Китай, Корея, Иран. Отглежда се и в почти всички щати на САЩ.
Размножава се чрез семена. Те се посяват през пролетта в парник или цветарница. Младите растения се пикират в саксии, където презимуват и на другата пролет се засаждат на открито. Отличават се с бързия си растеж. За да се оформят прави стъбла, дървото трябва да се привърже за прав кол.
На височина може да достигне до 10-12 м. Кората му е сивозелена. Листата са с дължина между 15 и 45 см и широчина 10-25 см. Цветовете му са много красиви, от бледорозови до наситеночервени и са много медоносни.
У нас може да расте в Южна България и покрай Черноморието. Отделни растения могат да бъдат видяни в по-северни области, но там те страдат от по-ниските температури, тъй като албицията издържа до около -16 градуса.
Отделни растения могат да бъдат видяни в по-северни области, но там те страдат от по-ниските температури, тъй като албицията издържа до около -15 градуса.

Отглежда се лесно и може да я видите в почти всеки двор на крайморските къщи, където внася много екзотика, характерна за топлите райони в близост до морето.Намира приложение като алейно насаждение. Цени се много заради красивата форма на короната си, светлата си листна маса и уникалните си тичинки.
Период на цъфтене: Цъфти от края на юни до септември.
Месторастене: Слънчево и горещо. Горещото лято и сухата есен благоприятствуват образуването на дървесния ствол, което е предпоставка за цъфтеж през следващата година.